Stavba Krbu

Na co dát pozor při stavbě krbu

Pro realizaci krbu je důležitým faktorem výběr materiálů, bezpečné umístění, výběr a správná instalaci krbu. Tyto veličiny zaručí bezpečný provoz krbu. Pojďme se na to podívat podrobněji.

V předchozím článku jsme Vám dodali několik kreativních realizací krbů z celého světa. Jestliže jste načerpali nezbytnou inspiraci a rozhodli jste se pro stavbu vlastního krbu či renovaci Vašeho stávajícího topidla. Tak čtěte dál.

Realizace krbu je složitý proces aniž to tak nevypadá, ale každá realizace vyžaduje odbornou přípravu a znalosti různých faktorů pro správné fungování. Když se chystáte na stavbu krbu, je důležité si uvědomit, že kromě estetických kritérií existuje celá řada technických a bezpečnostních záležitostí, které musí být zohledněny. V následujícím textu vám představím některé z těchto faktorů, na které by se nemělo zapomínat při dané realizaci krbu nebo kachlových kamen.

5 TYPŮ PRO REALIZACI KRBU

Správné umístění krbu je klíčové pro jeho funkčnost a bezpečnost osob a obydlí. Krb by měl být umístěn na pevném betonovém podkladu, který je dostatečně odolný proti teplu. Musí být též zajištěn dostatečný prostor kolem krbu pro bezpečnou manipulaci s palivem. Dalším faktorem jsou důležité vzdálenosti od nábytku a dalších hořlavých materiálů, jako jsou závěsy, koberce a záclony.

Interierovy Krb 12

1. STAVEBNÍ PŘEDPISY A POVOLENÍ

Při realizaci krbu nebo kachlových kamen  je nutné dodržovat stavební připravenost a získat potřebná povolení. Každá země má své vlastní stavební předpisy a zákony o ochraně životního prostředí, které určují minimální standardy pro bezpečnou realizaci krbu. V některých případech může být také potřeba získat stavební povolení nebo další povolení od místních úřadů. Je důležité se před začátkem realizace krbu poradit s odborníkem a zkontrolovat, zda jsou dodržovány všechny potřebné předpisy.. Povolení je mít hlavně od kominíka, že je komín provozuschopný. 

Stavební předpisy se povětšinu musí schvalovat při větším zásahu do stavby, například výstavba nového fasádního komínu nebo stavba venkovní zahradní kuchyně přesahující danou zastavěnou plochu. Další možností je památkově chráněná oblast nebo historická stavba.

2. TYP TOPIDLA

Existuje mnoho typů topidel, od tradičních kamen, krbů, ale i kachlových kamen.  Design topidel může být od cihlových krbů až po moderní a designové modely s různými zdroji paliva, jako je plyn, dřevo, pelety nebo elektřina. Při výběru je velmi důležité zvážit vaše potřeby a preference, ale také technické a bezpečnostní požadavky. Například, pokud máte malou místnost, a topidlo chcete využívat jen zřídka tak se nachází nejvhodnější typ topidla a to kamna. Pokud máte v plánu využívat topidlo ke každodennímu zatápění je vhodné zvážit vyšší investici do kachlových kamen.

3. UMÍSTĚNÍ KRBU

Správné umístění krbu je klíčové pro jeho funkčnost a bezpečnost. Krb by měl být umístěn na pevném betonovém podkladu, který je dostatečně odolný proti teplu. Musí být též zajištěn dostatečný prostor kolem krbu pro bezpečnou manipulaci s palivem. Dalším faktorem jsou důležité komfortní vzdálenosti od nábytku a dalších hořlavých materiálů, jako jsou závěsy, koberce a záclony. Většinou tato vzdálenost bývá 1,5-2 metry.

4. MATERIÁLY KRBU

Krb může být vyroben z různých druhů materiálů, včetně speciálních, cihel, kamene, betonu. Každý materiál má své vlastní výhody a nevýhody, co se týče funkčnosti, estetiky. Při výběru materiálů je důležité zohlednit nejen vzhled krbu, ale také jeho odolnost proti teplu a mechanickému poškození..

5. ODTAH KOUŘE

Odtah kouře je jedním z nejdůležitějších faktorů při realizaci krbu. Krb musí být připojen k odpovídajícímu komínu, který dokáže odvést spaliny ven z krbu. Odtah kouře musí být dimenzován tak, aby dokázal zvládnout množství kouře produkovaného krbem a zároveň minimalizoval riziko úniku kouře do místnosti. Je důležité zkontrolovat stav dosavadního komínu a v případě potřeby ho opravit nebo nahradit.

Podobné příspěvky