Priprava Topeniste Na Sezonu

Jak připravit topeniště na topnou sezónu

Rozsáhlejší údržbu topenišť je rozhodně vhodné provádět po skončení sezóny. Pokud jste to z jakéhokoliv důvodu odložili, nic se neděje. Doženete to před jejím začátkem. Hlavně je důležité vědět, že každé topeniště bude vyžadovat něco jiného.

ZÁSADY SPOLEČNÉ PRO KAŽDÉ TOPENIŠTĚ

V zásadě platí, že pokud máte jakékoliv topení s prosklenými dvířky, je zapotřebí čistit sklo častěji. Jakmile se vytvoří silná vrstva, nejen že kazí romantický vzhled planoucího ohně, ale jde velmi pracně sklo vyčistit.

V zásadě platí, že pokud máte jakékoliv topení s prosklenými dvířky, je zapotřebí čistit sklo častěji. Jakmile se vytvoří silná vrstva, nejen že kazí romantický vzhled planoucího ohně, ale jde velmi pracně sklo vyčistit. I v tomto případě ale platí – čím kvalitnější a sušší dřevo, tím snazší údržba. V některých záležitostech se ale naopak přílišná horlivost nevyplácí.

  • Není přímo žádoucí odstraňovat popel po každém vyhasnutí kamen.
  • Popel obsahuje nespálený uhlík, který při dalším hoření pomáhá s výhřevností.

DŮLEŽITÉ – základem je KVALITNÍ KOMÍN prověřený kominíkem. Pokud se zanedbá údržba, může dojít ke dvěma fatálním situacím. Jaké jsou nejčastější závady komínů.

  • Otrava oxidem uhličitým.
  • Vznícení sazí a následný požár domu.

TĚSNÍCÍ ŠŇŮRY

Důležitým aspektem, který nelze opomíjet, je důkladná kontrola těsnících provazců (šňůr) po obvodu rámu dvířek, popřípadě jejich skla, neboť mají tendenci ztrácet pružnost a přilnutí k rámu topeniště. Pokud dvířka špatně těsní, nastává rychlé spalování dřeva a dochází k vyšší spotřebě a nedokonalého využití jeho energie nebo zakuřování krbového skla. Kontrola se doporučuje provést vždy před zahájením topné sezóny. Výměna by se měla provádět každých 3-5 letech dle provozu v topné sezóně. Těsnící šňůry se prodávají v různých průměrech a nebo ploché samolepící.

  • V současné době jsou stále oblíbenější kachlová akumulační kamna. V jejich případě je vhodné pozvat si kamnáře, který zkontroluje i spárování kachlů.
  • Rustikálně řešené interiéry skvěle doplní klasický krb na dřevo. Každý majitel Vám ale potvrdí, že za romanticky praskající dřevo platí daň v podobě napadaného nepořádku. Nejlépe jsou na tom v tomto ohledu majitelé krbů s krbovými vložkami. Ty se mohou jen průběžně odpopelňovat.
  • Větší starosti při údržbě přinášejí teplovodní kamna a krby. Proto je nutné mít nejen samotná kamna od kvalitního výrobce, ale následně i kvalitní dřevo a zvolit správné dávkování. Majitel by se měl také seznámit s ovladači regulačních prvků.
  • Ideálním řešením pro univerzální použití jsou kachlové kuchyňské sporáky na dřevo s plotnou i troubou. Před zahájením nové sezóny je ale nutné vyčistit kromě topeniště i celý systém, který vede od sporáku až ke kouřovodu. Nezapomeňte na nečistoty na těle trouby a popř. kamnovci. Odborníci také doporučují při častém používání nově vymazat šamotovým výmazovým materiálem

ŠAMOTOVÁ VYZDÍVKA

Po vymetení popela z topeniště by se měla důkladně překontrolovat šamotová vyzdívka na dně a bocích topeniště. Její porušení by mohlo mít za následek tepelné namáhání pláště krbu či kamen a jeho následnou destrukci. Ne u každého topeniště najdeme šamotovou vyzdívku, V dnešní době se rovněž využívá tzv. Vermikulit, který má vyšší odolnosti vůči vysokým teplotám, ale jeho nevýhodou je, že neakumuluje teplo a disponuje vysokou křehkostí.

Podobné příspěvky