Interierovy Krb 13

Jak vyčistit krbové sklo

Chtěli byste vidět na svůj oheň, ale vaše přední sklo dvířek se neustále zakuřuje ? Jak udržovat sklo v topeništích čisté ? Poradíme vám, jak na to.

Při pravidelném používání topidla a při spalování dřeva se bude hnědočerná saze pomalu usazovat na čiré sklo. Zakouřené krbové sklo u interiérového krbu kazí nejen celkový vzhled místnosti, ale i atmosféru při dlouhých zimních večerech. Naštěstí jsme pro vás připravili několik tipů a triků, jak sklo dostat do původního krásného stavu.

JAK ČISTIT KRBOVÉ SKLO BEZPEČNĚ?

Pokud se vaše sklo ze spalování dřeva špiní, neznepokojujte se. Čištění skla topeniště je ve skutečnosti velmi snadné a zvládne ho opravdu každý.

Údržbu provádějte vždy pouze tehdy, pokud je topeniště studené!

  1. Připravte si trochu vody a popela z vašeho topeniště.
  2. Vezměte navlhčený hadřík nebo papírový ubrousek.
  3. Namočte vlhký hadřík nebo papírový ubrousek do popela a krouživými pohyby sklo vyčistěte.
  4. Další možností čištění je využití čistícího produktu, který je pro tyto účely speciálně určený.
Cisteni Krboveho Skla Navod

JAK SKLO NEČISTIT ?

Přestože špinavé sklo může být frustrující, existuje několik věcí, které byste při čištění skla nikdy dělat neměli:

  • NEČISTĚTE, když je horké: Teplejší sklo se čistí snadněji než chladnější, ale vždy počkejte, dokud nemá vaše sklo teplotu snesitelnou na dotek. Při nedodržení hrozí Vaše popálení či prasknutí skla.
  • NEPOUŽÍVEJTE na teplé sklo studenou vodu: Může dojít k tepelnému šoku skla a jeho následné destrukci.
  • NEPOUŽÍVEJTE žiletky ani ocelovou drátěnku: Čističe jako jsou žiletky, ocelová drátěnka nebo dokonce smirkový papír sice okamžitě odstraní saze ze skla, ale zanechají na něm škrábance. Ty zapříčiní rychlejší usazování sazí na sklo, které může vést k jeho prasknutí.

JAK ZABRÁNIT ZAKUŘOVÁNÍ SKLA TOPIDLA ?

Zamezit zakuřování skla není zcela možné, ale lze tomuto nepříjemnému jevu alespoň částečně zabránit.

  • Vždy spalujte suché a nevrstvené tvrdé dřevo: Pryskyřičné dřevo (modřín, jedle, borovice), neboť mokré dřevo nad 20 % vody produkují plyny a další sloučeniny, které se nejčastěji hromadí na skle dvířek.
  • Vyhněte se dlouhým doutnavým ohňům: Moderní kamna jsou schopna úsporně spalovat hodiny a hodiny, avšak doutnající oheň vytváří velké množství kouře uvnitř topeniště. Pokud uzavíráte klapku kouřovodu již při začátku zatápění, spaliny se vracejí zpět do spalovacího prostoru, vzniká nedokonavé hoření a sloučeniny se usazují na sklo dvířek. Klapku je vhodné mírně uzavřít v okamžiku, kdy jsou krbová kamna zahřátá na provozní teplotu.
  • Pokud máte moderní krbová kamna s vnitřním automatickým oplachem skla, ale sklo se přesto zakuřuje, máte pravděpodobně v prostoru nedostatečné množství vzduchu (pootevřete okno nebo dveře).

Podobné příspěvky