postavíme vám vestavěný krb na míru

Interiérové krby

Pomůžeme vám v Praze, Středočeském, Plzeňském, Ústeckém i Jihočeském kraji.

Navrhneme a postavíme moderní i stylový krb. Pracujeme se všemi dostupnými přírodními materiály, jako jsou žula, mramor, pískovec, obklady z cihliček, dřevěné římsy atd. Pomůžeme s výběrem a instalací interiérových krbů a vložek, navrhujeme a stavíme obestavby krbových vložek.

  • 5.0 hodnocení na Google ⭐⭐⭐⭐⭐

V nabídce máme velký sortiment krbových vložek, kamen a kachlů od kvalitních dodavatelů. Pomůžeme vám vybrat to nejlepší pro Vás.

Stavíme interiérové krby i krbové obestavby

Krb může být buď sálavý, nebo teplovzdušný. Finální úprava krbu je poté zvolena dle přání zákazníka tak, aby celkově ladil s interiérem místnosti – zde se velmi často používají materiály jako mramor, přírodní kámen aj. 

Pomůžeme vám najít ideální řešení, které dokonale zapadne do vašeho domova. Stačí nám jen zavolat, abychom společně probrali podrobnosti.

Ukázka naší práce

Zavolejte nezávazně

Rozumíme, že každý prostor je jedinečný. Naše řešení proto přizpůsobujeme konkrétním potřebám a přání našich zákazníků. Spolupracujeme s vámi od počátečního konceptu, zaměření, vytvoření 3D vizualizace až po instalaci, abychom zajistili, že váš nový krb bude přesně takový, jak si přejete. Se zárukou.

Konstrukce akumulačních krbů

Konstrukce akumulačních krbů se skládá z krbové vložky s možností širokého výběru (rohové, oboustranné), obestavby ze speciálního akumulačního materiálu schopného uchovávat nahromaděné teplo a předávat ho sáláním do místností. 

U sálavých neboli také akumulačních krbů nenajdeme žádné ventilační mřížky, jako je tomu u teplovzdušných krbů.

Spotřeba

Spotřeba paliva u akumulačních krbů je jiná než u klasických krbových vložek. Časový interval topení se pohybuje v rozmezí zhruba 3 hodin to vše se odvíjí od druhu dřeva a jeho výhřevnosti. Vyprodukované teplo přechází do akumulačního materiálu, ze kterého vyzařuje dle typu a množství materiálu obestavby po dobu 5 až 24 hodin.

Princip funkčnosti teplovzdušného krbu

Jak název napovídá, teplovzdušné krby jsou dimenzovány pro ohřev chladného vzduchu. Nejčastěji je najdeme u starších staveb, u moderních rodinných domů s nízkou energetickou náročností se nahrazují především akumulačními krby. 

Princip ohřevu vzduchu spočívá v nasátí chladného vzduchu spodní krbovou mřížkou, kde je následně ohříván pomocí proudění (konvekce) kolem krbové vložky a komínové roury. Horní krbovou mřížkou poté vychází ohřátý vzduch do místnosti. Po určitém časovém intervalu, během kterého ohřátý vzduch předá veškerou tepelnou energii okolním stěnám, začíná klesat směrem k podlaze. To proto, že chladný vzduch má vyšší hustotu. Celý cyklus se poté opakuje.

Na co dát pozor

Je však nutné zmínit i negativa spojená s tímto druhem vytápění. Jedním z nich je zvýšená prašnost, která vzniká při nasávání spodní krbovou mřížkou, pozvolném připalování na krbové vložce a následném proudění horním otvorem do místnosti. 

Další nevýhodou může být, že od pasu nahoru jsme vystaveni příjemné teplotě, zatímco spodní část těla je v o několik stupňů nižším teplotním pásmu. Pokud máme zřízené i tepelné rozvody do okolních místností, je zde riziko zvýšeného hluku či zápachu (např. z vaření či cigaretového kouře) z centrální místnosti.

Jaký typ krbu si vybrat ?

Sálavý krb

Sálavé krby efektivně šíří teplo prostřednictvím sálání, přičemž přímo ohřívají objekty a osoby v místnosti, nikoliv vzduch samotný. Tento princip umožňuje rychlý přenos tepla a vytváří komfortní prostředí s rovnoměrně rozloženým teplem, aniž by docházelo k významným ztrátám energie.

Sálání tepla probíhá po celé ploše obestavby zahřívající okolní předměty ve vzdálenosti dopadající vlnové délky záření. Sálavé teplo je pro lidský organismus velmi příjemným zdrojem tepla, především proto, že dosahuje obdobné vlnové délky jako sluneční paprsky. Alergici nebo lidé s dýchacími obtížemi uvítají tento typ stavby z důvodu nevíření přepáleného prachu. Sálavé teplo rovněž ulevuje lidem s ortopedickými obtížemi.

Klady sálavých krbů:

  • Pro tepelnou pohodu postačuje nižší teplota vzduchu, než při klasickém teplovzdušném vytápění = úspora nákladů na palivo.
  • Salávý krb nevíří prach – nejlepší řešení pro alergiky
  • Sálavé teplo se šíří podobně, jako světlo – vznikají přirozené teplotní zóny, které jsou prospěšné pro fyzické i psychické zdraví člověka
  • Sálavé teplo se šíří do všech směrů vždy kolmo od pláště krbu

Teplovzdušný krb

Teplovzdušný krb funguje na principu cirkulace vzduchu, která maximalizuje efektivitu vytápění. Chladný vzduch z interiéru je nasáván otvory v dolní části krbu, prochází okolo horkého vnějšího pláště krbové vložky, kde je vyhříván, a následně je jako teplý vzduch vypouštěn zpět do místnosti prostřednictvím otvorů v horní části krbu. Tento proces nejenže zajišťuje rychlý a efektivní ohřev prostoru, ale také přispívá k udržení stabilní teploty v celé místnosti.

Klady teplovzdušných krbů:

  • Rychlé vytopení místnosti
  • Výhodnější cena než u sálavého krbu
  • Skvělé pro romantické večery

Zápory teplovzdušných krbů:

  • U dobře zaizolovaného domu, může dojít k přetopení místnosti
  • Víření prachu – není vhodné pro alergiky

Bio krb

Člověk odjakživa spatřuje v ohni něco výjimečného až možná mystického. Oheň je pro něho symbolem bezpečí, dostatku a tepla. Tento živel se dokonce dostal i do lidových pranostik. Je s námi prostě spojený. Právě proto zřejmě obyvatelům panelových domů a jiných bytů, ve kterých není možné postavit topeniště s otevřeným ohněm, tolik schází. Ozývají se v nich touhy jejich předků.

Klady bio krbů:

  • Nemusíte mít komín.
  • Není nutné stále uklízet nepořádek, který by vznikal u krbu na pevná paliva.
  • Při spalování vzniká pouze oxid uhličitý a pára.
  • Bio krbem si dokonce můžete ozvláštnit Váš interiér.

Cena interiérového krbu

Pro přesnou kalkulaci nás kontaktujte. Po telefonu vám položíme rychlé otázky na jejichž základě dokážeme stanovit přesnou cenu za stavbu krbu.

Zavolejte nezávazně

Jsme tu pro vás, abychom odpověděli na vaše otázky a pomohli vám navrhnout nejlepší řešení.